Att hålla sig borta från mobilen verkar vara lättare sagt än gjort. Som en osynlig hand drar den vår uppmärksamhet till sig. För att verkligen få ut det roliga med mobilen kanske det kan vara en idé att minska på skärmtiden lite. Här kommer lite magiska knep som får dig att vila lite från mobilen!

Det är inte konstigt att folk idag är så pass beroende av sin mobiltelefon. Med mobilspel, sociala nätverk och kameraeffekter finns det något för de flesta människor att ägna sig åt. Tyvärr fylls inte alltid vår mobiltid med effektiva aktiviteter. Ingen är ensam om att upptäcka att en timme försvann åt att bara scrolla i feeden utan att riktigt något nytt dykt upp.

Utmana dig själv

Ett säkert tips för att hålla beroendet i schack är genom att utmana sig själv. Börja med att ta tid. Hur långt kan du hålla dig utan att något behov dyker upp? ”Jag ska bara kolla…” brukar tanken börja med, och den byts snart ut till nästan en desperat vilja att bara få titta in i mobilen en stund.

Försök att trigga dig själv genom att utmana en kompis. Den som kan hålla sig borta från att vara aktiv på sociala medier längst vinner. Det är oftast lättare att komma till bukt med sitt beroende om man har någon som aktivt stöttar en! Försök att härda ut de gånger som det känns tungt. Förmodligen har det inte hänt något särskilt spännande på mobilen.

Något som många med barn brukar ha som undanflykt är att de måste ha mobilen tillgänglig ifall förskolan eller skolan ringer. Men telefonen fungerar ju även om du stänger av internet några timmar om dagen. Prova. Du kommer se att det sker magiska förändringar på en gång. Du ger hjärnan en chans att återhämta sig, och de stunder du ägnar åt mobilen kanske blir mer fyllda med meningsfulla saker.