Det blir allt mer populärt att investera i digitala pengar, så kallade kryptovalutor som endast finns online och inte fysiskt. Vanligaste valutan, som redan funnits i flera år, är Bitcoin men nu på senare år har även andra valutor dykt upp såsom Ethereum. Dessutom är det till och med tal om att skapa en helt ny svensk variant som ska kallas Ekrona.

På företaget BTCX hemsida står att läsa en massa bra tips för den som är intresserad av att köpa Bitcoin och Ethereum, vilket är de två vanligaste kryptovalutorna som finns att investera i. Men dessa två är snart inte de enda digitala pengarna på marknaden, snart kanske även svenska staten ger sig på trenden med att skapa en digital valuta. Det är i alla fall något som Riksbanken skriver så här om på sin sajt:

”Riksbanken har initierat ett pilotprojekt för att ta fram ett förslag till teknisk lösning för kronor i digital form. Men det har ännu inte tagits några beslut om att ge ut e-kronor.” Läs mer här.

Som citatet ovan skvallrar om är det ännu inget bestämt kring detta är något som kommer att ske eller inte. Dock skriver forskningstidskriften Forskning & Framsteg om hur detta kan göra att Sverige faktiskt blir det första landet i världen med att införa just digitala pengar, och det skulle såklart vara magiskt. Med det sagt så ska inte glömmas att det finns andra aktörer på den här marknaden också, till exempel har bland annat Facebook uttalat sig om hur de planerar att lansera just en digital valuta som är tänkt att bli en världsvaluta, men där är heller inget ännu spikat.

Bitcoin är fortsatt störst inom kryptovalutor

Oavsett om Facebook eller Sverige väljer att lansera egna valutor online så är det fortfarande Bitcoin som regerar i den digitala ekonomi och valutasfären. Men om man är sugen på att skaffa sig den sortens magiska pengar är det först viktigt att man har koll på vad man ger sig in i. Bland annat är det viktigt att ens förstå vad Bitcoin är för något, och som tur är har tidningen IDG skrivit om just detta i en rätt omfattande artikel, så innan du bestämmer dig för om den här sortens moderna trolleri med pengar är något för dig – läs deras guide!