Alla fotografier blir inte som du tänkt dig. Men det som många hobbyfotografer inte vet är att det är i retuscheringen som magiska saker händer. Inte ens proffsfotografernas bilder ser perfekta ut från början, de behöver bearbetas.

Att retuschera bilder innebär bland annat att ändra ljus, skärpa, beskärning och ta bort störande detaljer som röda ögon och ojämn hy. Det kan se enkelt ut men för att lyckas krävs både tekniska kunskaper och ett öga för estetik. Därför är det alltid rekommenderat att anlita proffs för edit och retusch för att få bra resultat.

Trolla fram snygga företagsbilder

För företagsbilder är det viktigt med bra kvalitet. Oberoende av om fotografierna är tagna av proffsfotograf eller av en kunnig medarbetare inom organisationen så är retuschering ett måste för att få dem att lyfta. Rätt bilder i rätt kanaler kan nämligen vara ett av de bästa sätten att nå fram i dagens mediabrus.

Retusch inte alltid rätt

Det finns några få sammanhang där du vill undvika att bearbeta bilderna i efterhand. I många tävlingar inom natur- och dokumentärfoto är det förbjudet att retuschera bilderna i efterhand. Inom reklambranschen är retuschering av framför allt modellers ansikten och kroppar vanligt, något som vissa menar leder till skeva skönhetsideal. För att motverka detta har bland annat Frankrike infört regler för hur retuscherade bilder i reklam ska märkas.

– Att exponera unga personer för normskapande och orealistiska bilder leder till en känsla av självförakt och dåligt självförtroende som kan påverka hälsan, säger Frankrikes hälsominister Marisol Touraine till BBC skriver Aftonbladet när de rapporterade om nyheten.

Retusch är alltså inte alltid självklart i alla sammanhang. Men när det görs på rätt sätt så skapar det magi i också de mest mediokra fotografier!