Att vinna en stor summa pengar ses av de allra flesta som någon typ av drömscenario. Och att det är härligt kan de flesta inte argumentera emot. Men när man vinner mycket pengar kan det också uppstå en del knepiga situationer.

140457-us-dollars

Vi har tidigare skrivit om några personer som vunnit storvinsten på casino och lotterier. Vi skrev bland annat om tre amerikanare som vunnit 4 miljarder kronor att dela på. Vi skrev också om den största vinsten i Sverige som vanns förra året och låg på 238 miljoner kronor. Man kan tänka sig att allt skulle bli guld och gröna skogar om man vann, och att alla problem skulle försvinna. Men att vinna så pass mycket pengar skulle faktiskt kunna göra saker värre. Folk kan vara giriga och missunnsamma, och därför kan man behöva några råd att följa om man nu skulle gå och vinna den där galna vinstsumman.

Ljug om vinsten

I Svenska Dagbladet bestämde de sig för att ge några smarta tips till en helsingborgare som vann 215 miljoner kronor för några år sedan. Bland annat var ett av tipsen att ljuga om sin vinst. Berättar man hur mycket man vunnit får man ofta folk som hör av sig och vill hjälpa en på olika sätt, för att kanske få en del av vinsten. Vill man anordna ett stort partaj för att fira sin vinst, räcker det med att säga att man vunnit en mindre summa pengar. Den enda man behöver dela den riktiga vinstsumman med är någon som står en väldigt nära, så att man kan diskutera djupare frågor och placeringsalternativ.

Betala skulder, placera och ge bort

Ett annat tips som de gav storvinnaren var att skriva ett testamente utifall att något skulle hända. Även att hålla sig nykter eftersom att det är lätt att bli avlurad pengarna efter några glas för mycket. Vinnaren skulle även betala av sina skulder, fundera över om den ville ge någon del av summan till välgörande ändamål, och placera pengarna i fonder eller på sparkonto.