I en värld där teknologin bara fortsätter att utvecklas i full fart är det ibland svårt att avgöra vad som egentligen är sant eller falskt. Inte minst när det gäller bilder. Det här är något som är aktuellt både för foton i nyheter, på sociala medier och mycket annat.

Många har suttit och funderat över om en bild verkligen är på riktigt, eller om den är fejkad på något sätt. I vissa fall är det väldigt uppenbart, till exempel när ett djur gör något osannolikt. Som en hund som kör en Formel1-bil.

I andra fall är det dock svårare att avgöra något. Faktum är att de flesta foton får någon form av retusch i någon mening, vilket dock inte betyder att de är fejkade. Det här är bilder som retuscheras i någon form för att se bättre ut. En bild på en person, en naturbild eller kanske en bild på en bil någon vill sälja. Frågan kvarstår dock; hur går det att veta vilka bilder som är fejkade?

Håll koll på skuggorna

Det finns förstås ett antal program och appar som kan hjälpa folk som vill ta reda på vilka bilder som är fejkade. Alla har dock inte råd att lägga tusentals kronor på det, och ibland ska det också gå snabbt att hitta ett fel, tycker många.

Vad bör då göras? Jo, ett första tips är att alltid hålla koll på skuggorna i bilden. Sanningen är att skuggorna är det som oftast kan avgöra om är en bild är på riktigt eller inte. Finns det något speciellt att titta på när det kommer till skuggorna i en bild? Jo, till exempel om alla skuggor faller åt samma håll. Då har en skugga troligtvis kopierats och använts flera gånger i bilden.

Håret kan avslöja fejk

När det kommer till bilder på människor som är fejkade finns det också ett tips. Nu för tiden är det nämligen väldigt mycket enklare att skapa fejkade ansikten som till exempel fejkprofiler använder till sina konton. Ha koll på håret dock. Ser du att håret ser väldigt tillgjort och konstigt ut kan du räkna med att det är konstigt. Hår är nämligen väldigt svårt att fejka i ett foto.